Sök
Stäng denna sökruta.
Sommarens faror för hund

7 faror som du bör känna till under sommarperioden

Hundeksem

Hundar med tjockare päls kan få våteksem, så kallad ”hot-spot”, under sommaren. Dessa kliar oftast och kan ge upphov till stora, infekterade, våta eksem – vanligtvis under öronen, på kinderna, halsen och huvudet.

Förebygg genom att torka hunden ordentligt efter bad, särskilt vid ljumskar, armhålor, under öronen och på andra ställen där det blir fuktigt och varmt. Om du misstänker att din hund fått våteksem kan du klippa eller raka ner pälsen så mycket det går i det utsatta området.
Om såret ser infekterat ut bör ni uppsöka veterinär.


Alger

Bad är en fantastisk sommaraktivitet som är både svalkande och kul – men var uppmärksam! En gröngul soppa eller blågrön, trådig massa i vattnet kan vara algblomning. Algblomning ger inte bara upphov till hudirritation och ögonbesvär utan det kan även vara direkt livsfarligt om din hund får i sig det! Undvik vatten där det är algblomning, men om skadan redan är skedd och din hund uppvisar symptom som kräkningar, diarré eller feber bör ni uppsöka veterinär.

 

Ormbett hos hund

Några som verkligen uppskattar solens strålar är huggormarna. Ofta är de skygga men de kan bita en nyfiket nosande hund i försvar. Området runt bettet kan svullna upp till nästan dubbel storlek på bara några minuter och du kan eventuellt även se två små ingångshål i huden. Om din hund blivit bitet av en huggorm är det viktigt att du försöker hålla den stilla och att uppsöka veterinär direkt.


Insektsstick och -bett

Att bli biten av en flygande insekt är oftast ofarligt för hundar, även om det såklart kan vara obehagligt. Små blodsugande insekter, framför allt knott, kan orsaka hudinflammationer om hunden slickar på betten.

Det är oftast ingen fara, men om det blir varigt eller om din hund verkar ha ont eller får feber är det läge att uppsöka veterinär. Bi- och getingstick gör ont men är inget att vara orolig för så länge sticket inte sitter nära andningsvägarna (till exempel munnen) eller om din hund blir attackerad av ett helt jordgetingbo, då är det bra att uppsöka veterinär. Uppsök även veterinär om hunden är slö, kräks eller andas dåligt, för då kan det handla om en allergisk reaktion.


Fästingbett

Fästingarna är några av de farligaste krypen som tittar fram på sommaren och de kan bära på obehagliga sjukdomar. Två produkter som är bra att ha hemma är fästingmedel och fästingplockare.


Rester efter grillfesten

Bitar av tillagade ben kan vara vassa och ställa till med problem i hundens tarmar. Ofta slutar det dock bra, som tur är. Här är några saker att tänka på vid grillningen:

  • Om din hund tjuvat till sig rester så ge den sparris till efterrätt. Sparris lägger sig runt de vassa bitarna i hundens mage och hjälper till att få ut dem på ett säkert sätt.
  • Håll koll på hundens hälsa de närmaste dagarna efteråt. Åk till veterinär om den verkar ha ont, vara väldigt trött, försöker kräkas, tömma tarmen utan att lyckas eller har blod i kräkningar eller avföring.
  • Det kanske känns lockande att ge den tiggande hunden en aväten majskolv, men den grova, träartade kolven fastnar lätt i din vovves tarmar. Om hunden fått i sig en majskolv, håll koll på hur den mår och på avföringens konsistens, tills eventuella rester av kolven kommit ut. Lite paraffinolja gör det lättare för kolven att glida genom tarmarna.


Drunkning

Varje sommar drunknar hundar inte bara i båtolyckor, utan även vid till synes trygga sommarstugestränder. En hund kan lätt göra en felbedömning av avstånd, få muskelkramper eller bli stel i kallt vatten så att krafterna plötsligt tar slut. En ivrig hund som sätter iväg efter en sjöfågel löper stor risk att simma för långt ut från stranden. Se till att ditt husdjur har flytväst när ni åker båt. Det är även en god idé att ha flytväst även när ni är på bryggan

Tips! När olyckan är framme är det alltid bra att ha med sig en första hjälpen väska – både till dig själv och även till din hund. Första hjälpen väskan innehåller allt du behöver för att snabbt stoppa små och mellanstora blödningar. Väskan har öglor så att du enkelt kan fästa den i ditt bälte eller kopplet. Du kan även stoppa ner den direkt i fickan eftersom den är så liten och kompakt.

Självklart hittar du denna produkt i vår e-butik

Dela