Sök
Stäng denna sökruta.
Fästing hund

Så skyddar du din hund mot fästingar!

Våren och sommaren är härliga tider i vårt avlånga land. Vi vistas automatiskt mer utomhus tillsammans med våra hundar och njuter av värmen och ljuset. Trädgården, skogen eller stranden – naturen är ljuvlig. Men det finns tyvärr ett men, det är inte bara vi som njuter av plusgrader, även fästingarna kommer fram och är som mest aktiva under årets varma månader. De är som mest aktiva när det är över 5 plusgrader, alltså oftast mars-oktober.


Tänk på:

 • Hittar du en fästing på din hund – ta bort den så fort som möjligt.
 • Ha för vana att undersöka din hund regelbundet under fästingperioden – helst varje dag.
 • Investera i en bra fästingplockare.
 • Har du trädgård? Gör den otrevlig för fästingar genom att klippa gräset ofta och hålla buskar och häckar trimmade.

 

Fästingsäsongen är här – skydda din hund!

Det är viktigt att skydda sin hund mot fästingar. Inte bara för hundens skull, utan även för vår egen. Hundar som är ute mycket riskerar att ta med sig fästingar in i våra hem, därmed riskerar både vi och våra hundar att bli utsatta för fästingburna sjukdomar.
Investera i en bra fästingplockare och se till att skydda din vän mot dessa otrevliga små varelser!

 

Undvik fästingar med förebyggande åtgärder

Det finns många olika typer av fästingförebyggande medel, både receptfria och receptbelagda, och det kan ibland vara svårt att veta vilket man ska välja. Därför har vi sammanställt en lista över de olika alternativ som finns och vilka för- och nackdelar de har.

 

Spot-on-lösningar för hund

Spot-on-lösningar appliceras från engångspipetter direkt på huden i nackskinnet och det verksamma ämnet sprids sedan i hudfettet eller tas upp av kroppen via huden.

Viktigt att veta är att effekten kan försämras vid bad/schamponering direkt efter applicering och man rekommenderas i många fall att avstå från bad närmsta dagarna efter behandling. Barn rekommenderas inte heller sova eller leka med nybehandlade djur.

Det är viktigt att djuret inte kommer åt att slicka på området där medlet har applicerats, varför det bör ges på huden i just nackskinnet. Läs i bipacksedeln vad som gäller.

Fördelen med spot-on-lösningar är att flera av dem är receptfria och relativt billiga. I jämförelse med fästinghalsband är fördelen att djuret slipper ha ett halsband, men nackdelen är att det är svårare att få bort vid eventuella biverkningar. Vanligaste biverkningen är lokal irritation i huden precis där medlet har getts.

Exempel på spot-on-preparat är:

 • Frontline
 • Effipro
 • Bravecto spot-on (receptbelagd)
 • Ex-Spot
 • Prac-Tic
 • Frontect

 

Fästinghalsband för hund

Fästinghalsband utsöndrar kontinuerligt den aktiva substansen så att den tas upp i huden på samma sätt som spot-on-lösningarna. Fördelen med fästinghalsband är att de är receptfria och relativt billiga samt att de direkt kan tas av om hunden skulle få biverkningar.

De vanligaste biverkningarna är lokala reaktioner i huden, men även neurologiska biverkningar har rapporterats i ovanligare fall. Även fästinghalsband kan få sämre effekt vid regelbunden schamponering och om en hund badar utomhus måste halsbandet tas av eftersom det är giftigt för vattenlevande organismer.
Djuret ska inte bada under de första dagarna efter halsbandet har satts på.

Exempel på fästinghalsband är:

 • Scalibor
 • Seresto

 

Fästingtabletter 

Förebyggande tabletter ges i munnen och har effekt i 4-12 veckor beroende på val av preparat.

Med tablettbehandling får hunden ett snabbt skydd mot fästingar.
Fördelen med tablettbehandling är att man inte behöver oroa sig för att medlet tvättas bort och får sämre effekt vid schamponering/bad, det är heller inget problem att ha närkontakt med djuret.

Den vanligast förekommande biverkningen är enstaka kräkning, trötthet eller dålig mage, men detta går i de flesta fall över inom ett dygn. Detta kan dock vara en nackdel om man har en hund med känslig mage.

Tabletterna rekommenderas i regel att ges tillsammans med mat för att minska risken för biverkningar. Fästingtabletterna är receptbelagda.

Exempel på fästingförebyggande tabletter är:

 • Bravecto
 • NexGard
 • Simparica
 • Credelio

 

Få fler tips av veterinären Christophe Bujon

Dela