Värdefulla tips till dig som har hund

Hur gör du HLR (hjärt- och lungräddning)? Kastrera eller inte? Vad ska du välja för foder?

Så gör du HLR (hjärt- och lungräddning) på din hund

Hundar utsätts ibland för faror och råkar illa ut. Syftet med den här sidan är att sprida viktiga kunskaper till alla hundälskare så att fler lär sig hjälpa människans bästa vän.

På sommaren är varma bilar en av farorna för hundar. Även på sjön sker olyckor när hundar saknar flytväst. Och en rädd hund är svår att få upp ur vattnet.

Skräp i naturen är ett annat problem för hundar, eftersom de kan svälja det och sätta det i halsen. Men det kan också svälja det så att det fastnar i mag- och tarmkanalen.

Om din hund saknar andning och puls ska du omedelbart starta HLR. Börja med att lägga din hund på dess högra sida. Böj tillbaka huvudet, dra ut tungan och håll igen munnen. Börja med 30 hjärtkompressioner och gör sedan 2 inblåsningar genom att blåsa in luft in genom nosen. Kontrollera puls med jämna mellanrum. Avbrott från HLR ska vara mindre än 10 sekunder.

Är du orolig för att skada din hund när du gör HLR? Det behöver du inte vara eftersom en revbensfraktur oftast läker av sig självt.

Kom ihåg att det är alltid bättre att göra något, än ingenting alls! Saknar du utbildning är det ändå bättre att försöka.

Spela videoklipp

Vad är giftigt för din hund?

Hundar är ofta experter på att äta sånt de inte ska. Det är heller inte lätt att ha koll på vad som är farligt och inte. Vissa saker kan vara direkt livshotande, medan annat endast är giftigt i stora mängder.

Här är några av de saker som kan orsaka förgiftning hos din hund

Blågröna alger, choklad, deg, ekollon, getingstick, glykol, kakao, lök, nötter, paddor, russin, råttgift, salt, snigelmedel, vindruvor, värktabletter, giftiga växter och xylitol.

Vad ska du tänka på när du väljer ras

Att bestämma sig för att köpa hund är ett stort beslut som kräver noggrann planering. Det svåraste och viktigaste är att bestämma sig för vilken ras eller blandning av ras som passar dig och din familj allra bäst.
Har du bestämt dig för att köpa hund? Det första du bör göra är att samla hela familjen för att diskutera valet. Det största felet du kan göra är att välja hund enbart efter utseende! Tänk på att hunden förhoppningsvis ska leva med er i familjen i tio år eller mer.

Den första frågan är; Vad vill du ha hunden till? Varje ras är från början avlad för ett speciellt syfte. En del har mycket jakt i sig och behöver jaga för att må bra och en del är framavlade för att valla får långa dagar och har därför mycket energi och uthållighet och måste få arbeta för att hålla sig lugna i hemmet. Andra mår alldeles utmärkt av en långpromenad och lite bus i trädgården om dagen. Oavsett om du väljer att köpa en renrasig eller blandrashund är det ditt ansvar att du är realistisk och ärlig mot dig själv när det gäller hur mycket tid och intresse du har för att träna din hund.

För- och nackdelar med kastrering

Fördelar med kastrering hos tikar: 

 • Slipper garanterat tumörer på äggstockar och livmoder. 
 • Livmoderinflammation, vilket är en ganska vanlig åkomma, undviker man också helt.
 • Risken för juvertumörer minskar, förutsatt att tiken kastreras före första löpet.
 • De jobbiga löp som vissa tikar upplever kan undvikas genom kastrering. 


Fördelar med kastrering hos hanar: 

 • Risken för prostataproblem brukar minska efter kastrering.  
 • Oro när tikar löper minskar eller försvinner helt.
 • Hanhunden blir ofta lugnare i temperamentet, vilket inte betyder att den blir slö. 
 • Det finns också studier som pekar på att kastrerade hundar lever längre. 


Nackdelar med kastrering: 
    

 • Hunden kan inte kan para sig. För en hund som är tänkt att gå i avel är det en uppenbar nackdel.  
 • Förändringar i pälsens kvalitet eller minskad ”könsprägel”.
 • Hunden måste sövas under ingreppet, vilket alltid medför en viss (men liten) risk.  
 • Risk att ingreppet leder till urininkontinens, vilket ökar med hundens ålder och vikt. Urininkontinens kan dock ofta behandlas med receptbelagda läkemedel. 
 • Övervikt på grund av minskad ämnesomsättning är den vanligaste oönskade effekten av kastrering. Övervikten kan undvikas genom att hundens kostintag anpassas efter det minskade energibehovet.  


Kemisk kastrering

Kemisk kastrering kan vara ett alternativ till fysisk kastrering, som har liknande effekter. Det sker genom att man blockerar hundens könshormoner på kemisk väg. Vid kemisk kastrering injicerar veterinären ett litet chip under huden på hunden, och en aktiv substans utsöndras sedan kontinuerligt.

Åtgärden har effekt under minst sex månader, ibland betydligt längre. På större hundar kan man injicera ett starkare chip som har effekt i minst ett år. I dagsläget är det enbart tillgängligt för hanhundar.

Vilket foder passar just min hund?

Att välja rätt hundmat och hundfoder kan kännas som en hel vetenskap. Utbudet av olika sorters hundmat och rasfoder på marknaden är enormt, och den stora mängden information gör att det kan vara svårt att välja och att veta vilket foder som håller måttet. Dessutom spelar en mängd olika speciella behov in, såsom känslighet, allergier, aktivitetsnivå och päls- och hudproblem.

Läs våra tips nedan som hjälper dig på traven att hitta kvalitetsfoder för just din hund!

Hur vet du om maten håller hög kvalitet?
Kvalitetshundmat innehåller mycket protein från kött. Hundfoder av hög kvalitet innehåller alla näringsämnen din vän behöver. Dessutom innehåller många torrfoder naturliga ingredienser som förbättrar till exempel leder, päls och matsmältningssystem. Fett är viktigt för hundar, så rätt mängd ska inkluderas i varje hunds kost. Till exempel behöver valpar, tikar med valpar och aktiva hundar mer fet mat än andra. Kvalitetshundmat innehåller en rimlig mängd kolhydrater och en nypa fibrer som stärker de goda bakterierna i hundens tarmar.

Glöm inte innehållsförteckningen
Första intrycket kan vara att maten verkar helt okej, men när du tar en titt på innehållsförteckningen kan den visa sig innehålla en rad märkliga saker. Tänk på i vilken ordning ingredienserna listas. Den första på listan är det som maten innehåller mest av. I högkvalitativ hundmat bör det vara kött. Det är alltid ett bra tecken om du lätt kan hitta ingredienser som kyckling, fläsk, anka eller lamm. Undvik konstiga ingredienser som ”biprodukt från djur”.

Stäng meny

Kontakta oss!

Fyll i formuläret, ring 073-524 40 44 eller skicka ett mejl till info@hunddagis24.se